Toen ik meer dan vijftien jaar geleden op zoek was naar de oorzaken die me ziek hadden gemaakt stuitte ik onder meer op het belang van gezond drinkwater.
Vervuiling Het ging destijds vooral om de vervuiling van het drinkwater, er was simpelweg niet veel meer bekend. Als je water drinkt dan wil je H2O drinken dacht men, schoon water en de beste manier om letterlijk bijna alles uit het water te halen, was omkeerosmosewater. Het klonk erg logisch en het verschil tussen kraanwater en omkeerosmosewater was bovendien met een apparaatje te meten en, zo dacht ik toen, als het meetbaar is, is het vast goed.
Zuurgraad Enkele jaren en vele artikelen later kreeg ik in de gaten dat vervuiling maar een onderdeel was van de eigenschappen van drinkwater. Het bleek dat de zuurgraad ook belangrijk was. Ook de pH van water was te meten evenals de zuurgraad van mensen en ‘te zuur’ betekende ongezond. Het drinken van dit basische water was prettiger, het was zachter op de tong en bovendien ging de urine pH langzaam de goede kant op. We stapten over op basisch water en het beviel erg goed.
Redoxpotentiaal Het leek alsof de zuurgraad van het water de gezond makende factor was en het advies bij velen was dan ook om zo basisch mogelijk water te drinken, met een zo hoog mogelijke pH. Sommigen adviseren dat nog steeds, maar intussen gaat men er van uit dat de belangrijkste gezond makende factor het overschot aan elektronen is. Het heet de ‘negatieve redoxpotentiaal’. Water dat door een waterionisator of de Watermanfilter bewerkt is, blijkt een overschot aan elektronen te hebben en daarom meer energie te bevatten, het is “Actief Water’.
En veel andere wonderlijke eigenschappen Ik gebruikte geïnformeerd water als onderdeel van mijn behandelingen en was erg nieuwsgierig naar de verklaring van de effecten die ik hiermee bereikte en heb veel research gedaan.
In mijn zoektocht naar watereigenschappen en naar wat nu eigenlijk bepaalt of water gezond is of niet, ben ik gestuit op vele andere vragen over water zoals:
In 2014 besloot ik een boek over water te schrijven; ‘Het Actief Water boek’.